perjantai 9. syyskuuta 2011

Joulufiilistelyä syyskuussa

Kuten jo aiemmin kerroin, minut on yllättäny tänä vuonna ihan luvattoman aikaisin JOULUfiilis!! :D asian tiimoilta oon pohtinut meidän perheen tulevaa joulua, ensimmäistä joulua oman lapsen kanssa siis. Oon tutkinut jouluaiheisia blogeja ja fiilistellyt niiden mukana :) oon aina tykänny joulusta, mutta en oo siihen osannu oikein erikoisemmin panostaa. Toki meiltäkin löytyy jouluverhot ikkunoihin, kynttelikköjä, jouluaiheista sälää (tosin hyvin vähän) ym. mutta ne on aina äkkiä viritetty paikalleen. Voi olla, että tänä jouluna joulun valmistelu on vielä minimaalisempaa, kun vauvan syntymä tullee olemaan niin lähellä joulua, mutta eihän sitä tiedä vaikka tästä joulusta kehkeytyisikin "laitettu joulu" silti! Riippuu ihan siitä, milloin Papu haluaa "ulostautua", ja mitkä on voimavarat :) ressiä en oo koskaan osannu joulun valmistelusta ottaa, enkä ota nytkään. Omien voimien ja mielen mukaan mennään :)

Mutta nyt tarkoitus on tehdä vähän listaa siitä, minkälaisilla "eväillä" haluaisin joulun maustaa :)


Ensimmäisenä valkoinen paperitähti, haluaisin näitä 2kpl eli kumpaankin olohuoneen ikkunaan <3 minusta nuo ovat tosi kauniita, ja sillälailla katseenkestäviä, että ne voi laittaa ajoissa ikkunoihin eikä tarvitse ihan heti ottaa pois, kun eivät ole niiiiin jouluisen näköisiä.


Sitten tietysti aito, oikea joulukuusi! Kotonani oli aina joulukuusi, se haettiin aatonaattona ja laitettiin pesuhuoneeseen sulamaan. Aattona kuusi nostettiin klo 18 tupaan :) Minun joulukuuseni on pelkistetty, siinä on toki kynttilät ja ehkä vähän koristeita latvatähti mukaan lukien, mutta vain sen verran, että kuusen oma vihreys näkyy.



Joulukukkia en ole ostanut juuri koskaan, mutta nyt siihen tulee muutos! Erityisesti valkoinen joulutähti ja sypressi kiinnostavat kovasti. Meillä on niin sopiva paikkakin eteisen pöydällä jonkinlaiselle kukka-asetelmalle, että siihen on joulukukkaa ehdottomasti hankittava :) Kerran minulla on ollut amaryllis, sekin oli kyllä hieno.

Valkoinen joulutähti

Jouluinen sypressi

Sitten mua kiehtois ihan hirveesti hankkia sellainen "valoverkko" ikkunaan, vaikkapa makkariin. Tai sitten jos tuo paperitähtihomma ei onnistu, niin olkkariin. Oon joillakin nähnyt tuollaisia ikkunassa, ja ne on niiiiin tunnelmallisen näköisiä!!



Meillä on tosi huonosti ulkojouluvaloille paikkaa pienellä rivaripihallamme, joten mietin tässä että olisi ihana laittaa jouluvalot vaikkapa ruukkutuijaan. Sen saisi näppärästi oven pieleen, joten sähköjohtojen kanssa ei tulis turhaa vekslaamista. 

Tuija ruukussa

Tänä vuonna haluaisin myös adventtikynttilät! :) Ja ne voisi hyvin olla vaikka tällaiset pöytäkynttilät jollain kivalla alustalla. Meillä ei oo yhtään 4-osaista kynttilänjalkaa, joten on jäänyt sitten adventtikynttilät polttamatta ihan kokonaan. Jotenkin nuo kynttilät symboloi hienosti joulun lähestymistä, ja antaa luvan alkaa virittäytyä tunnelmaan jo ihan ekasta adventista lähtien :)



Sitten ihan ehdoton suosikki kun kynttilöistä puhutaan, on marmorikynttilät!! Oon aivan ihastunu niihin <3 sain siskolta viime vuonna synttärilahjaksi ihanan violetin sävyisen, keskipitkän marmorikynttilän ja aloitin sen polttamisen joulukuun alussa. Se oli aivan ihana!! Tahtoo tänäkin vuonna :)



Kaikenlaiset lyhdyt tietysti kuuluvat myös jouluun, ja muutama lyhty minulta itseltäni myös löytyy. Niitä on kiva ripustella oven pieleen, sisätiloihin, takapihalle, saunassakin meillä on ollut saunalyhty tuomassa tunnelmaa joulusaunaan. Lyhdyt on siitä monipuolisia, että niihin voi laittaa myös sähkövaloja, nykyään kun myydään näitä led-valoja jotka ei kuumene, ja niitä voi siis sulloa tuollaiseen lyhtyyn ilman suurta palovaaraa.



Jouluun kuuluu ehdottomasti myös punaiset omenat! Monena vuonna oon ostanut jouluksi punaisia omenoita, niistä vaan saa myös tunnelmaa ihanasti!


Ruoka-aiheisiin kun päästiin, niin tietysti jouluun kuuluu meillä myös tortut ja joskus piparit. En oo oikein ollu pipari-ihmisiä koskaan, joten niiden leipominen on usein jääny. Ja kun meillä käy aika harvoin vieraita joille voisi tarjota, niin en viitsi leipoa kun itse sitten syön kaikki :D mies ei välitä makeasta. Jouluruokaan panostamme myös, kinkkua syödään laatikoiden, herneiden, joululimpun, lohen, rosollin ja sinapin ohessa. Tänä vuonna minua on alkanut kiinnostaa myös joulupuuron teko! Haluaisin aattoaamuksi keittää riisipuuron.




Glögi
Joulusauna, ehdottomasti kuuluu aaton ohjelmaan :)



Olisi ihana päästä kuulemaan ja laulamaan kauneimpia joululauluja, mutta epäilen että tänä vuonna se jää välistä :) Joululaulut muuten kyllä alkavat pikkuhiljaa soida meillä jo marraskuussa, siitä se tunnelman kohoaminen alkaa :)


Tänä jouluna aion ottaa itseäni niskasta kiinni ja lähettää joulukortteja läheisille ihmisille! Minusta on ihanaa saada joulukortteja, joten haluan ehdottomasti lähettää niitä itsekin. Jotenkin sekin on vain aina jäänyt :( Niinpä otin ja tein jo osoitelistaa jotta varmasti ei jää sen takia lähettämättä kortit!! :)

Tunnelmallinen joulukortti

Joulurauhan julistus olisi kiva kuunnella aattona, valitettavasti viime vuosina sekin on jäänyt välistä liian usein :( muistelen lapsuuteni jouluja, kun äiti teki riisipuuroa keittiössä ja radiosta kuunneltiin julistus :) siinäkin on oma tunnelmansa!


Meillä on kotona joskus ollut näitä vanhanajan joulutauluja, ja taitaapa tuolta kaapin kätköistä edelleen löytyä pari äidiltä perittyä joulutaulua! Pitääkin penkoa ne esille, josko niitä vielä voisi käyttää :)


Olisi myös aivan ihanaa viettää kodin pikkujoulua! Jotenkin sitä on tällaiset asiat jääneet ihan tekemättä, kun ollaan kaksistaan asuttu miehen kanssa. Voi olla, että tällaisia asioita tekee ihan eri aloitteesta sitten, kun on oikeasti perhe jonka kanssa tekee. En tiedä onko niin vai näin, mutta olisi ihanaa aloittaa vaikkapa sellainen perinne, että vietetään marraskuun lopulla kodin pikkujoulua, jossa otetaan vähän ennakkoon tuntumaa joulun herkkuihin ja tunnelmaan :)



Jouluun sopii tietysti myös paljon muita asioita, esimerkiksi vähemmän aineellisia; rakkautta, lämpöä, tunnelmaa, välittämistä, antamista ja saamistakin. Erityisesti toivon, että muistaisin pysähtyä nauttimaan pienistä hetkistä, että en aina vain ajattelisi hetken edellä. Joulun tunnelman avainasia on rauhallisuus, jota ei voi kovalla tohinalla saavuttaa; se menee ohi. Siksi haluaisinkin tänä jouluna aloittaa ajoissa, silloin kun se sopivalta tuntuu, jotta ehtisin nauttia joka hetkestä. Joulun tunnelma on jotain sanoinkuvaamattoman kaunista parhaimmillaan, se on jotain erityistä mitä ei muina juhlapyhinä saavuta koskaan. Toivotan tämän pitkän postauksen myötä jokaiselle joulusta vähänkään pitävälle tunnelmallista syksyn aikaa! Joulu tulee jokaiselle sellaisena kuin sen haluaa nähdä ja tehdä. Lisää jouluisia asioita sitten lähempänä oikeaa ajankohtaa :)


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Jätä terveisesi tänne! :)