maanantai 27. toukokuuta 2013

Puolukoista hyvää

Meillä on saatu pakkasesta aika hyvin kulumaan viimevuoden marjat. Jäljellä on enää vähän mustaviinimarjoja sekä puolukoita. Kumpiakaan ei tule syötyä yksistään, kun ovat sen verran kirpeitä, mutta erilaisissa leivonnaisissa ne uppoavat oikein hyvin :)

Puolukoille olen löytänyt nyt kaksi erittäin hyvää reseptiä. Toista resepteistä testasin tänään, tässä juuri päiväkaffeja nautiskelen kyseisen piirakkapalan kanssa. En voi kun suositella, tosi hyvää! Ohjeen löysin täältä ja se kuuluu näin:

Puolukkapiirakka


Pohja:
100 g voita sulatettuna

1 kananmuna
0,5 dl sokeria
1,5 dl kaurahiutaleita 
1,5 dl vehnäjauhoja 
1 tl leivinjauhetta



Päälle:
4 dl puolukoita
0,5 dl sokeria



Muruseos:
50 g voita sulatettuna
0,5 dl sokeria
1 tl vaniljasokeria
1,5 dl kaurahiutaleita

Sekoita voisulan joukkoon muna, sokeri, kaurahiutaleet ja vehnäjauhot, joiden joukkoon leivinjauhe on sekoitettu. Sekoita tasaiseksi. Painele taikina voidellun piirakkavuoan (halk. 24 cm) pohjalle ja reunoille. Käytä apuna jauhoja. Levitä puolukat pohjataikinalle ja ripottele päälle sokeri. (Jos käytät pakastepuolukoita, käytä ne jäisinä ja lisää niiden joukkoon 1,5 rkl perunajauhoja.). Sekoita muruseoksen aineet keskenään ja levitä puolukoiden päälle. Paista 200 asteessa uunin alatasossa noin 30 minuuttia.


Kuvaa en ehtinyt vielä tästä napata, mutta tuosta linkistä ohje löytyy ihan kuvallisena versiona. Taas kerran tällainen ihana "sekoita kaikki sekasin ja uuniin" -ohje, aika ja hermot ei riitä nyt monimutkaisempiin leivonnaisiin :D

Toinen todella hyvä ohje puolukoille, tosin hieman monimutkaisempi, on:


Puolukkamuffinsit kinuskikuorrutteella


Taikina:

50 g margariinia
2 munaa
1 ¾ dl sokeria
2 tl vaniljasokeria
1 ½ tl leivinjauhetta
3 dl vehnäjauhoja
¾ dl maitoa
200 g puolukoita


Kuorrutus:

2 dl fariinisokeria
2 dl kuohukermaa

Sulata margariini ja anna sen jäähtyä. Vaahdota munat ja sokeri. Yhdistä kuivat aineet keskenään. Lisää jauhoja nuolijalla käännellen muna-sokerivaahtoon vuorotellen margariinisulan ja maidon kanssa. Sekoita taikinaan lopuksi puolukat.
Täytä muffinssivuoat taikinalla.
Paista 200 asteessa n. 20 minuuttia. Suojaa foliolla, kun pinta on saanut hieman väriä.

Valmista kuorrutusta varten kinuskikastike mielellään edellispäivänä, sillä vaahdotus onnistuu vain, kun kastike on täysin jääkaappikylmää. Mittaa fariinisokeri ja kuohukerma kattilaan ja kuumenna kiehuvaksi. 


Resepti kokonaisuudessaan TÄÄLLÄ

Kaada kulhoon. Jäähdytä ja siirrä jääkaappiin viilentymään.
Vatkaa kylmää kastiketta, kunnes se on sopivaa pursoteltavaksi.


Kuvan alkuperä

Pursota muffinssien päälle ruusukkeita keskeltä alkavalla kierteellä.


Tällaiset muffinsit syntyi viime kerralla, nam!
Tuo kinuskikastike on aivan järettömän hyvää ja sopii nimenomaan puolukan kanssa täydellisesti! Siinä vain pitää muistaa, että valmistaa kastikkeen edellisenä päivänä, jotta se on varmasti aivan kylmää kun se vatkataan pursotettavaksi. Mutta jos suinkin jaksaa vähän nähdä vaivaa, niin tässä on kyllä herkkua kerrakseen :)

Maanantaikin tuntuu yhtäkkiä ihan mukavalta päivältä, kun on päiväkaffin kanssa vähän jotain herkkua! Minäkö sokeririippuvainen, ei kai.. ;)

4 kommenttia:

  1. No mutta, onpas herkut!
    Itse varailin jo ennakkoon hieman raparperiä jotta saisi kerran kesässä tehtyä edes kauraomena-raparperipaistosta ja raparperi soppaa :P
    Meillä kun ei nyt täällä missä asumme, enää ole sitä omaa kasvamassa penkissä... :/
    Eipä sillä, hukkaan sitä meni paljon aina omastakin penkistä kun sitä oli.

    Aurinkoista kahvitteluhetkeä sinne!
    Itse hiki hatussa pakkailen ja pidän välillä pikku "breikkejä" karaten hetkeksi nettiin ;)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Sain myös tietooni yhden tosi hyvältä kuulostavan raparperipiirakka-ohjeen, sitä aion kans ehottomasti kokeilla kun saan isältä haettua raparperiä :) Meilläkään ei kasva tässä omassa pihassa, on niin pieni ja kytynen piha :D

      Kaffitteluhetki on pidetty ja maha täynnä piirakkaa (hups.. no söin kyllä sitä ennen ihan oikeaa ruokaa, joten ehkä piirakka-ahneuteni annettaneen anteeksi.. sen kun on vaan niiiin hyvää uunituoreena!) :)

      Tsemppiä pakkailuun, ja juhliin! Toivottavasti tosiaan ehdit kahvikupposen juoda siellä herkkujen kera rauhassa! :)

      Poista
  2. Pitääpä kokeilla tuota kinuskikuorrutusta! Sitä ei siis tartte kummemmin keitellä, kiehauttaminen riittää?
    Puolukat tulee meilläkin syötyä sitten vasta kun muuta ei enää ole, paitsi jos ovela äiti on onnistunut piilottamaan niitä soseena soppaan ynnä muuhun... Ens vuonna pitää muistaa keitellä niitä hilloksi, koska se menee mainiosti erilaisten liharuokien kanssa, varsinkin jos jostain sattuu riistaa saamaan...

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Suosittelen! :)

      Juu ihan kiehauttaminen riittää! Laitan tuohon postaukseen vielä linkin sinne, mistä ohje löyty (Kinuskikissa), siellä on tosi hyvä kuvasarja siitä minkä näköstä sörsseliä tuosta kastikkeesta tulee kun sen kiehauttaa. Sitä kuvaa mä aina katon, ja sit kun oma seos näyttää suht samalta niin laitan jäähtymään :D

      Mut ei ole vaikea onneks, ja valmistuu helposti. Ja on hyvää! :D

      Poista

Jätä terveisesi tänne! :)